En tykkää – lista

 

Usein fokus halutaan olevan positiivisissa tai neutraaleissa asioissa, silloin jää mielikuvitukselle ja luovuudelle tilaa enemmän. Tavoitteiden asettaminen edellyttää, että tiedetään missä ollaan ja mitä ja minne halutaan. ”Ei ole ongelmaa, jos ei ole ajatusta siitä, miten asioiden haluaisi olevan”. Tämä toimii niin omassa, kuin työyhteisön toiminnassa.

Mitäpä jos on jumiutunut olemassa olevaan. ”En tiedä mitä haluan” voi olla tuttu lause. Silloin voi olla helpompaa tehdä ensin En tykkää -lista. Listaa kaikki mistä et tykkää paperille numeroimalla 1. alkaen niin pitkälle kun tarvitsee. Voi olla, että listasta tulee pitkä tai voi olla että kun oikein miettii mistä ei tykkää, niin aiheita ei niin helposti löydykään. Miten pitkä tai lyhyt listasi onkaan, ei sillä ole merkitystä. Merkitys löytyy siitä, kun, tehtyäsi listan, otat toisen puhtaan paperin ja otat En tykkää- listan käsittelyyn. Luodaan uutta niin luodaan uutta kunnolla ja siksi puhdas paperi, otsikoi se nyt Tykkään -listaksi. Numeroita ei tarvitse käydä järjestyksessä läpi, joten voit vaikka käsitellä numeroa 3. ensin, jos se tuntuu helpommalta kuin jokin toinen. Takaan, että en tykkää listalla on asioita joihin ei ole helppo vastata, eikä löytää vastaparia. Alla yksinkertainen esimerkki kuvitteellisista en tykkää -asioista ja tykkäyksistä. Jos en tykkää listassa on isoja asioita, on hyvä pysähtyä miettimään ja etsimään niitä asioita josta tykkää, niitäkin löytyy varmasti.

Työssä samaa listaa voi tehdä ajatuksella, mihin suuntaan emme halua yritystä viedä tai millainen yritys emme halua olla, näitähän voi keksiä aina sen mukaan, mikä on tarve.

  1. En tykkää, että väsyn helposti
  2. En tykkää piittaamattomuudesta
  3. En tykkää myöhästelystä
  4. En tykkää sotkuista/ likaisuudesta
  5. En tykkää kovista äänistä

 

  1. Tykkään energisyydestä
  2. Tykkään että minut huomioidaan
  3. Tykkään olla ajoissa
  4. Tykkään puhtaudesta/siisteydestä
  5. Tykkään rauhallisuudesta

 

Listaa voi jatkaa loputtomiin, ja jossain kohtaa huomaat, että Tykkään -listaa on mukavampi tehdä. Voi käydä niinkin, että huomaat listaasi ilmestyvän asioita, jotka olet unohtanut, tai uusia asioita, joihin tällä hetkellä tunnet vetoa.

Ratkaisukeskeisyys on avain sana myös valmennuksissani. Pysähtyminen valmentajan/työnohjaajan kanssa on loistava mahdollisuus löytää itselle uusia polkuja, polkuja, jotka eivät jää sanahelinäksi vaan menevät syvälle ja muuttavat millaisten linssien kautta maailmaasi katsot.

Millainen sinun tulevaisuuden polkusi on? Millainen haluaisit sen olevan? Kaipaako tiimisi toimintatapojen uudistusta?

helena.toivonen@mindpath.fi